Källa X – Ny deckare ute

Uppsala Nya tidning

”Ett guldkorn… Johansson fångar samtiden och lyckas på samma gång skapa en driven historia om hyckleriet runt svensk vapenexport”

Ystad Allehanda

”Episkt berättande … lika spännande som trovärdigt”

En död man hittas i en hyrd stuga på Ven och i ett självmordsbrev säger han sig ha mördat en kvinna på ön. Men det finns inga spår efter henne.

My Englund och hennes kollegor på Landskronapolisen kopplas in i vad som verkar vara ett rutinärende. Men snart visar det sig att den döde mannen och försvunna kvinnan är kända journalister och att fallet inte alls är så enkelt som det först verkat.

Erik Larsson på Sydsvenskan är inne på samma spår och börjar gräva i vad de arbetat med. Han hittar en referens till ”Källa X”. Det är en upptäckt som leder in på lika överraskande som farliga vägar …

Här köper du Källa X


Källa X är den tredje delen i den kritikerrosade deckarserien om Landskronapolisen My Englund och Sydsvenskanjournalisten Erik Larsson. Den första delen, Den tredje passageraren, utkom 2014 och den andra delen, Smugglaren, fyra år senare. Tony Johansson jämförs ibland med deckarikonerna Sjöwall och Wahlöö. ”Jag vill mer än bara skrämmas” förklarade han i en intervju med Skånska Dagbladet. Han har sagt: ”Jag vill inte bara berätta en spännande historia – sånt går det tretton på dussinet, det klarar de flesta av. Knepigare är det om man som jag också vill försöka säga nåt vettigt om vår samtid. Det är vi inte så många som klarar av.”

Tony Johansson har också getts ut i Danmark och Finland.

Johanssons böcker finns i bokhandeln och där man handlar böcker på nätet. De finns också inlästa av Reine Brynolfsson på alla ljudboksplattformar. Här finner du länkar till Storytel och Bookbeat och Nextory.

Vad folk säger

”Spänning – ja, action – och samhällsskildring förenas till vad som måste vara en av årets bästa svenska deckare!”

Bengt Eriksson, Ystad Allehanda

”En sån där bok som man faktiskt inte vill lägga ifrån sig. Jag läser massor av deckare. Allt från engelska pusseldeckare till amerikanska hårdkokta. Den tredje passageraren passar inte in i någon av de kategorierna. Men jag skulle gärna se att fler gjorde som Tony Johansson.”

Jesper Bengtsson, Tiden

”Berättartekniken är smart och annorlunda. Den försätter läsaren i samma förskräckliga limbo som huvudpersonen och det går rakt in i både hjärta och hjärna.”

Sophie Lossing, Skånska Dagbladet


%d bloggare gillar detta: