I media

”Tony Johansson lyckas galant med att plocka upp den fallna manteln efter Sjöwall-Wahlöö”

Samuel Karlsson, författare till Mörködeckarna.

”Källa X är imponerande spännande”

Och ju mer han får reda på, desto mer verkar det som att de två journalisterna skrev på något som försatte dem i ett väldigt farlig position. Det blir en historia om hemliga dokument, politiska härvor, köpt tystnad och diktaturer.Och den är imponerande spännande. Det är snyggt att låta både My och Erik arbeta på fallet, samtidigt som de lever skilda liv. My sköter utredningen, förhör och bär vapen, men bor också med sina två ungar i Landskrona där det badas, promeneras och är rätt härligt. Erik är singelkillen som pendlar in till Malmö, ligger med en gift kvinna och låter fallet bli en besatthet där inga insatser är för höga.

Träffsäkert beskriver Johansson också de olika städerna, med en falafel på det fula Triangelntorget i Malmö och de fina stränderna vid Borstahusen.Det mörka, konfliktfyllda Landskrona skymtar förbi, men Johansson fokuserar istället på att effektivt skriva in flera av stadens laddade miljöer: den gråa Varvsudden, de propra kolonistugorna.

Nina Pascoal, Sydsvenska Dagbladet/HD 20210116


”Källa X utan tvekan det bästa Tony Johansson skrivit”

Som skåning är det extra roligt att Tony Johansson lägger sådan omsorg på miljöbeskrivningarna och det är ett rent nöje att följa med Erik Larsson till Statsfalafel vid Malmö opera för en lunchfalafel eller My Englund ombord på Venfärjan.

Tony Johansson har också skapat ett persongalleri som växer för varje bok och även om huvudpersonernas privatliv ibland ges väl stort utrymme så är Källa X utan tvekan det bästa Tony Johansson skrivit hittills och jag hoppas att Englund/Larsson-serien fortsätter ett bra tag till.

Gunilla Wedding, Skånska dagbladet 2020


”Guldkornen i sommar”

”Johansson fångar samtiden, inte minst journalistiken, och lyckas på samma gång skapa en driven historia där hyckleriet om svensk vapenexport kommer i fokus”

Björn G Stenberg, Uppsala Nya Tidning 20200818


Sagt om Den tredje passageraren och Smugglaren

Ystad Allehanda om Smugglaren

”En av årets bästa svenska deckare”

Aftonbladet om Smugglaren

”En bladvändare med stor samtidsrelevans”

Skånska Dagbladet om Den tredje passageraren

”Berättartekniken är smart och annorlunda. Den försätter läsaren i samma förskräckliga limbo som huvudpersonen och det går rakt in i både hjärta och hjärna.”

%d bloggare gillar detta: