Fria författarskolan

Är du en av dem som drömmer om att bli författare, att själv en dag få en bok utgiven? Varför inte försöka göra verklighet av den drömmen? Det här är antagligen Sveriges enda helt fritt tillgängliga Författarskola. Jag gör det helt ideellt.

Jag har satt samman den här sidan för dig. Det här är erfarenheter jag själv samlat på mig som författare med tre utgivna romaner och under två decennier av publicistisk verksamhet med över 250 publicerade artiklar och krönikor. Min senaste deckare, Källa X, kom ut i början av sommaren.

Vi börjar med grundläggande färdigheter och går vidare med avancerade tekniker inom områden som dialog, gestaltning, karaktärsutveckling, miljöbeskrivning, struktur, sinnena, att skapa spänning och mycket mer.

Allt är helt fritt och vill du så ger jag respons på övningarna, kontakta mig i så fall här.

Fria författarskolan är alltså helt gratis, men vill du ge något tillbaka så gör det genom att köpa min nya deckare, Källa X. Klicka här så skickas du vidare.


Lektion 9. Dialog 2 – om talking heads

Dialogen i en modern spänningsroman utgör omkring hälften av texten, ibland mer. Det lönar sig därför att öva på att skriva dialog.I lektion 6 tog jag upp fem steg för att skriva bra dialog. Nu kommer vi till steg sex – om talking heads. Erik Grundström bläddrade fram ännu några sidor.– Samma sak här. Skicka…

Lektion 8. Perspektiv 3 – en ond, en god, en ful

Det är sällan ett problem att skildra ett äckel, en kvinnohatare, rasist, mördare ur en god persons perspektiv. Inte heller att skildra en god person. Då kan du helt enkelt förse den goda personen med vad som förhoppningsvis är dina egna värderingar och perspektiv. Knepigare är det om din perspektivgivande karaktär är kvinnohatare, rasist, mördare,…

Lektion 7. Perspektiv 2 – fördjupning i 3:e persons point of view

Att skriva i tredje person – han, hon – som point of view, fortsättningsvis perspektivgivare, är den absolut vanligaste metoden. Skälen är antagligen att det av psykologiska orsaker är det enklaste sättet att skriva (jag-formen känns som om den ligger närmare en själv), men samtidigt erbjuder det också många möjligheter för komplexa historier. Har du…

Lektion 6. Dialog 1

En modern spänningsroman består åtminstone till hälften av dialog. Det lönar sig därför att lägga ner möda på att lära sig skriva dialog. Vad ska man tänka på? Vi måste först och främst slå fast att skriven dialog inte ser ut eller låter som när vi pratar i verkligheten. I så fall skulle vi fylla…

Lektion 5. Show, don’t tell 1

Show, don’t tell är det ständiga mantrat för oss författare. En bra författare är mästare på att visa för läsaren vad som händer – eller om du så vill, gestalta det – snarare än berätta vad som händer. Men vad betyder det egentligen rent praktiskt? Låt oss bena ut det. Läs det här korta stycket:…

Lektion 4. Perspektiv 1

Perspektiv eller Point of View (POV) handlar om vems historia som berättas. Det sätter i sin tur gränser för hur historien kan berättas.Det finns i princip bara två perspektiv som du behöver bry dig om. Förstaperson, alltså jag, och tredje person, alltså han eller hon.Ett allvetande författarperspektiv är inte intressant för de flesta av oss,…

Lektion 3. Tempus 1

När jag skrev min första roman försökte jag blanda scener skrivna i första person presens med scener skrivna i tredje person imperfekt.Krångligt är bara förnamnet.När en pensionerad förläggare (läs mer här om den historien), förbarmade sig över mig och mitt manus, så var detta något av det första han strök.En bra grundregel är: krångla inte…

Lektion 2. Du ska inte uppfinna hjulet – inte nu i varje fall

Forrester har i decennier bott i en lägenhet i Bronx, men han går aldrig ut. På basketplanen nedanför går rykten om vem – eller rentav vad – som finns i lägenheten. Jamal är sexton år och har författarambitioner, men de döljer han noga för kompisarna på basketplanen. Efter ett vad gör han inbrott i lägenheten,…

Lektion 1. Ta de första stegen – nu direkt

Det finns bara ett sätt att lära sig skriva. Det är att skriva – och att läsa. Vad läser du helst? Är det crime, feelgood, skräck, sex, spionthrillers, humor, fantasy? Oavsett vilken genre du föredrar, så är det här du ska börja öva – i din favoritgenre. Du ska inte tänka: vad säljer bäst, vad…

Nästa lektion kommer i augusti.


Relaterat material

Författardagbok#4: Om att rida på strutsar

– Varumärke säger du? Jag snurrar på min skrivbordsstol, medan Fridah, förlagets PR-kvinna pratar vidare. Jag har hört att hon är skicklig som bara den. Jäkla bra stol. Kostade mer än min första bil, men jag har inte ont i ryggen längre. – Vi måste alltså titta på hur vi jobbar med ditt varumärke. Okej?!…

Författardagbok#3: Läsning för att stärka immunförsvaret

Föredrag, S:t Ibbs Kyrka, Ven, 20200701 I slutet av april i år avled Maj Sjöwall, hon spenderade sina sista år i Landskrona, ja faktiskt en tid här på Ven. Det går knappast att överskatta den betydelse som författarduon Sjöwall-Wahlöö haft för den svenska populärlitteraturen. Jan Guillou skrev i en runa att hon och Per Wahlöö…

Författardagbok#2: Mitt livs viktigaste refusering

”En bra grundidé, men en så bra komponerad historia hade förtjänat en stilistiskt mer driven författare …Tyvärr tror jag inte texten kan räddas i det skick den är”.  Så avslutades lektörsutlåtande från Karneval förlag till manuskriptet till Den tredje passageraren. En rätt saftig sågning, får man tillstå. Det här var 2011. Det var mitt tredje refuseringsbrev,…

Författardagbok#1: Från manus till tryckt bok

Författaren sätter punkt, lutar sig tillbaka i stolen och går och korkar upp en flaska champagne. Klar. Sedan är det bara att vänta på att boken hamnar i handeln. Så går det förstås inte till, även om många tror det.  Att skriva ett bokmanus är ett ensamt arbete. Men vägen från manus till utgiven och…

%d bloggare gillar detta: