Lektion 1. Ta de första stegen – nu direkt

Det finns bara ett sätt att lära sig skriva. Det är att skriva – och att läsa. Vad läser du helst? Är det crime, feelgood, skräck, sex, spionthrillers, humor, fantasy?

Oavsett vilken genre du föredrar, så är det här du ska börja öva – i din favoritgenre. Du ska inte tänka: vad säljer bäst, vad vill andra läsa, vad kommer andra att tycka? Du kan mest om din favoritgenre. Du vet vad som kittlar dig, när du blir skrämd, när du bara måste vända sida, när du blir ledsen, när du blir arg på din favoritförfattare som låter karaktärerna agera fel …

All din erfarenhet har du med dig när du själv skriver. Du kommer att använda den som ett bollplank, och du kommer snart, när du själv skrivit ett tag, att upptäcka att ditt sätt att läsa förändras. Du kommer att börja fundera på hur du själv skulle ha gjort, du kommer att reagera på formuleringar och tekniker och mycket annat. Det här är som ett växelspel. Därför är det viktigt att hitta en bra balans mellan att läsa och skriva. Sluta inte att läsa bara för att du är mitt i en intensiv skrivperiod. Försök skriva varje dag, men avsett också nån timme åt läsning.

Att skriva sånt du själv gillar att läsa handlar inte bara om att du redan vet en massa saker om genren. Det handlar också om lust. Såvida du inte är ekonomiskt oberoende eller pensionär, kommer ditt skrivande att bli en kvällssysselsättning. Ska du nån gång i framtiden lyckas skriva en hel roman måste det vara lusten att skriva som driver dig. Du måste tycka om historien du komponerar, det måste vara en berättelse du själv tycker om att läsa. Och du kan inte känna det som ett jobb som alla andra när du drar dig undan till din skrivarvrå. Om du lyckas och tjänar pengar på ditt skrivande så kan det här förändras. Men även då är lusten att skriva viktig. Den och disciplin. Men det återkommer jag till.

Dags att öva 

Skriv en kort scen (omkring 300 ord blir lagom) inom din favoritgenre. Vill du ha fri respons, kontakta mig här. När du är klar, lägg undan texten. Om du har möjlighet, så skriv ut den och sätt in den i en pärm. Du ska använda texten igen längre fram. Så håll inte på och pilla i den mer nu.

Kommer du inte på nåt själv, ger jag dig några uppslag:

Crime. Margit Andersson går till grannen för att låna en visp. Hon ser att grinden är öppen. Det brukar den aldrig vara …

Feelgood/romantik. Niklas Ekdal torkar svetten från pannan och stänger av löpbandet. Han sneglar på den blonda tjejen vid fönstret. Hon snackar med en kompis. Han känner igen henne. Hon vänder sig mot honom, möter hans blick …

Skräck. Jenny slog upp ögonen. Det var mörkt. Men bara nästan, himlen var röd vid horisonten. Hon låg på marken. Hon tog sig upp på ett knä. Ryggen skrek till av smärta, tusen vitglödgade spikar slog in i skelettet. Hon stönade och föll till marken. När hon åter öppnade ögonen såg hon …

Sex. Hon drog av sig t-shirten och puttade ner honom i soffan. Hans händer trevade uppför hennes nakna mage …

Spionthriller. Det här var inget förhör. Men Anton Svensson förstod att det skulle kunna förvandlas till ett. Internutredaren harklade sig, öppnade den gröna mappen och ögnade igenom ett papper som hade Försvarsmaktens hemligstämpel. Han såg på Anton, drog handen över sin silvermustasch och sa …

Fantasy. Lisa tittade upp med fuktiga ögon på sin storebror.

– Det var här jag såg den, sa hon.

– Trams, såna finns inte, sa han men kunde inte låta bli att titta in i den mörka kulverten. 

– Jo, det är sant.

– Nej, nu går vi hem.

Han tog henne i armen och drog henne med sig. Men stannade tvärt. Han hade hört nåt. Där var det igen. Ett viskande ljud. Det kom från kulverten.

Författarskolan är alltså helt gratis, men vill du ge något tillbaka så gör det genom att köpa min nya deckare, Källa X. Klicka här så skickas du vidare.

4 kommentarer på “Lektion 1. Ta de första stegen – nu direkt

  1. Pingback: Lektion 2. Du ska inte uppfinna hjulet – inte nu i varje fall | Tony Johansson

  2. Pingback: Lektion 3. Tempus I | Tony Johansson

  3. Pingback: Lektion 3. Tempus 1 | Tony Johansson

  4. Du verkar ha fantastiska egenskaper som författare efter att ha läst början här ovan! Att du gör det utan att ta betalt dessutom är bra för en pensionär som nu vill bli författare!
    Jag har en bakgrund som mångårig skribent med teknisk litteratur på mest stora flygföretag i Mellansverige. Jag var en underhållsingenjör med uppdrag att skriva manualer för flyget. Numera har jag flera speciella projekt på Ängelholms flygmuseum sedan 2012. Jag är annars fascinerad av naturen, djur och kvalitativ musik. Jag har tre unika grupper på Facebook som har hållit mig aktiv i nu många år. Jag är 79 år och har fru och tre vuxna söner.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: