Anna Karolina, Amanda-trilogin

Stöld av babian
Står dig ingen åter
Förlorat ansikte
Av: Anna Karolina
Finns som ljudbok, upplästa av Mattias Linderoth
Amandadeckarna är vad gäller skildringen av det vardagliga arbetet, polisliv och den undre världen bland de mest realistiska polisdeckare jag läst, ja så vitt jag kan bedöma. Jag är inte polis. Men det har Anna Karolina varit, och det märks. 

Karolinas karaktärer är flerdimensionella. Få av dem kan enkelt delas in i onda eller goda. De kan vara självsäkra och ambivalenta, göra upp briljanta planer och göra korkade val. På så sätt är flera av romankaraktärerna som folk är mest. Men bara nästan. För samtidigt som vardag, polisliv och karaktärernas samliv känns hyperrealistiska, bygger intrigerna på att framförallt böckernas hjälte – Amanda – gör osannolika val, med fara för inte bara sitt eget utan också sina barns liv. Ovanpå detta kryddas historierna med vidrigheter (jag var nära att lägga ifrån mig ”Står dig ingen åter” efter inledningsscenen). Ren chockverkan kan man säga, och ofta onödig sådan (tidelagshistorien i Stöld av babian, exempelvis, tillför egentligen ingenting, utöver chock och äckel). 

Tilläggas kan att jag har svårt med stilgreppet med kapade meningar (utan subjekt) som författaren använder. Det fungerar dåligt generellt, tycker jag, men i ljudboksformatet kan man leva med det.

Nåväl, detta till trots är böckerna oerhört spännande – till stor del beroende på Amandas ofta osannolika val – och välskrivna. ”Stöld av babian” är i mitt tycke en av de absolut bästa svenska polisdeckarna – någonsin. Det vill inte säga lite med tanke på hur mycket som kommer ut i genren. Betyget på ”Stöld av babian” får bli en femma, de båda efterföljande romanerna är något svagare, men alltjämt mycket bra.

En kommentar på “Anna Karolina, Amanda-trilogin

  1. Pingback: 30 boktips för hängmattan | Tony Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: