Tony Johansson: Sverigedemokraternas angrepp på facket hotar organisationsfriheten

När IF-Metalls förbundsstyrelse avsatte den lokale SD-politikern Ulf Karlström som valts till ordförande på SSAB i Luleå, blev SD:s ledning och svans rosenrasande. Men IF-metall har självklar rätt att agera mot medlemmar som inte delar dess värdegrund. Samma rätt har Sverigedemokraterna och den använder de flitigt.

Efter petningen av Karlström gick Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till hård attack mot facket i Aktuellt. Han sa att det var ”hyckleri av episka mått” och ”orimligt och odemokratiskt” att skilja Karlström från sitt uppdrag.

Men Åkessons reaktion är, för att använda hans eget uttryck, hyckleri av episka mått.

Det finns nämligen ingen annan svensk organisation som använder uteslutningsåtgärder lika ofta som just Sverigedemokraterna. Omkring 300 medlemmar har uteslutits ur partiet under det senaste decenniet. Det här är heller inget som Åkesson sticker under stol med. Tvärtom är uteslutning hans stående replik när medlemmar avslöjats som nazister, vilket händer titt som tätt. ”När någon ger uttryck för uppfattningar som inte hör hemma i vårt parti så hanterar vi det oftast genom uteslutning”, sa han nyligen i samma Aktuelltstudio

Och så här skriver Sverigedemokraterna om sina uteslutningar i ett formellt uttalande:

”Delar man inte våra värderingar… beter sig på ett vis som inte är förenligt med ett medlemskap i partiet blir man föremål för uteslutning ur Sverigedemokraterna. Att hålla rent i leden är ett arbete som vi prioriterar högt.”

Skiljer sig detta synsätt på något sätt mellan Sverigedemokraterna och IF-metall? Ja, så tillvida att uteslutning är betydligt vanligare i Sverigedemokraterna. Men bortser vi från frekvensen av uteslutningar, så är svaret: inte det minsta.

IF-metall motiverar sitt beslut på precis samma sätt:

”SD och IF Metall har grundvärderingar som inte är kompatibla.”

Läs en av Tony Johanssons politiska thrillers i vinter. Klicka här för info>>>

SD och Metall har snarlika stadgar om uteslutning

Såväl IF Metall som Sverigedemokraterna har – liksom alla föreningar – rätt att kräva av sina medlemmar och företrädare att de följer föreningens grundvärderingar och inte ägnar sig åt verksamhet som skadar föreningen. I annat fall kan olika typer av straff tillämpas, vanligen uteslutning ur föreningen. Sådana bestämmelser finns inskrivna i alla föreningars stadgar.

Sverigedemokraterna reglerar dessa frågor i sina stadgar kapitel 1, §2 moment 2 och 7-9. Där fastslås bland annat att man som medlem förbinder sig att verka för partiets syfte (vilket definieras i stadgans 1 kap 2 §) och om man inte gör det blir man utesluten eller avstängd:

”Uteslutning av medlem som överträder kraven i 1 kap 2 § eller som på annat sätt genom sitt uppträdande skadar partiets anseende verkställs av partistyrelsen med omedelbar verkan.”

IF-metall har snarlika bestämmelser i sin stadgar. Den som ”stödjer sådan verksamhet som är oförenlig med organisationens ändamål” kan enligt § 13 moment 1 bli föremål för uteslutning, alternativt enligt moment 3 i samma paragraf fråntas rätten att ha uppdrag. Det är det senare som tillämpades mot den lokala företrädaren på SSAB i Luleå.


Vill du ha ett mail när jag postar nya inlägg? Skriv i så fall in din e-postadress i rutan nedan.


För att summera: Åtgärder som är tillåtna och används frekvent i Sverigedemokraterna är, enligt partiledare Åkesson, helt okej när han själv beslutar om dem, men ett uttryck för djup orättvisa och odemokratiska synsätt när facket gör på samma sätt. Det sverigedemokratiska hyckleriet är totalt.

Olika måttstockar för SD och alla andra

Med jämna mellanrum blir det stora rubriker om liknande händelser. Förra gången var det ABF som hamnade i SD:s skottlinje. Då agerade Sverigedemokraterna i Gävleborg för indragna offentliga anslag efter att ABF:s lokalavdelning i Ockelbo inte gett fortsatt tjänst till en anställd som visade sig vara sverigedemokrat. Diskriminering och åsiktsförtryck! ropade Sverigedemokraterna. Också där gällde förstås olika måttstockar för Sverigedemokraterna och ABF. Sverigedemokraterna tillämpar nämligen precis samma principer för anställningar. Standardformuleringarna i utlysningar av tjänster för arbete hos Sverigedemokraterna är: ”Du delar självfallet Sverigedemokraternas värderingar” eller ”Som tjänsteman för Sverigedemokraterna är det viktigt att du delar våra värderingar”. Just nu ligger sex sådana jobbannonser ute på Sverigedemokraternas hemsida.

Ponera att jag är kunskapsmässigt kvalificerad till ett jobb som SD utlyser, jag blir kallad till intervju och min meritlista imponerar inledningsvis. Det går lysande ända tills jag får frågan om jag delar Sverigedemokraternas grundvärderingar. Då svarar jag nej, jag är socialistisk antirasist. Jag får föga förvånande inte jobbet. Med Åkessons logik skulle jag då vara utsatt för diskriminering och åsiktsförtryck. Jag blir diskriminerad för mina åsikter! Att Sverigedemokraterna och jag har skilda grundvärderingar ska inte spela nån roll!

Hotar demokratin

Sverigedemokraternas försvarslinje är att Sverigedemokraterna inte alls motverkar ABF eller facket. Svaret är att det förstås är fel. Sverigedemokraterna har alltid motarbetat arbetarrörelsens organisationer. Att här diskutera de frågorna skulle dock ta för stort utrymme i anspråk. Men det behöver vi inte heller göra. Det räcker med att konstatera att frågan ägs av respektive organisation. I de här fallen ABF och IF Metall. Och det skiljer sig därvidlag inte ett dugg från hur Sverigedemokraternas styrelse har makten att definiera vilka medlemmar som inte kan företräda eller arbeta för partiet.

Den här frågan är mycket större än vad den kan tyckas vid en första anblick. Den berör faktiskt grunderna för demokratin. Idéburna organisationer – partier, studieförbund, fackföreningar, ungdomsförbund, olika påverkansorganisationer såsom Greenpeace och Naturskyddsföreningen – skulle om Sverigedemokraternas linje blir verklighet inte längre kontrollera sina egna organisationer och inte kunna ställa krav på medlemmarna, förtroendevalda och anställda om att verka enligt föreningens syfte och värderingar.

En av demokratins viktigaste byggstenar är självständiga organisationer som bestämmer över sig själva – exempelvis partierna. Det är kärnan i organisationsfriheten. Utan denna faller demokratin.

Krönikan är skriven för Vad som helst men aldrig SD. Jag skriver för gruppen utan ersättning. Det är mitt sätt att dra ett strå till stacken. Men gillar du mina krönikor, kommer du att gilla mina deckare. Så köp gärna ett ex eller lyssna på nån av streamingtjänsterna. 👇

Här kan du köpa mina böcker (Adlibris) Här kan du lyssna på mina böcker (Storytel)


Jag är författare och har sedan jag blev politiskt medveten i tonåren i början av 1990-talet arbetat mot rasism och främlingsfientlighet. Jag har en bakgrund som krönikör i Skånska Dagbladet och Västerbottens folkblad. Mina deckare har blivit mycket uppmärksammade, bland annat för att jag inte räds att ta upp frågor som rasism och främlingsfientlighet. Böckerna finns i den fysiska bokhandeln, i internethandeln (här exempelvis) och som ljudbok i inläsning av Reine Brynolfsson, bland annat på Storytel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: