Dyrare el när SD vill lägga ner vindkraft

Sverigedemokraternas utspel om att bromsa utbyggnaden av vindkraften och rentav lägga ner befintliga verk är inte bara ett slag mot klimatomställningen, utan kommer också leda till högre elpriser för vanligt folk. Ny vindkraft har nämligen den lägsta produktionskostnaden per kilowattimme av alla kraftslag. 

Det var på torsdagen som partiets ekonomisk-politiske talesperson, Oscar Sjöstedt, i en intervju i Svenska dagbladet sa att han inte vill ”att det byggs någon vindkraft överhuvud taget” och att han ”´kommer att ta strid´ mot utbyggnad av vindkraft och att det bästa vore att ´plocka bort´ de vindkraftverk som redan finns.” Istället ska det byggas kärnkraft. 

Sverigedemokraternas motstånd mot vindkraft handlar egentligen inte om kraftslaget i sig, utan mer om att det här är en av många frågor som är splittrande, inte minst på landsbygden. Genom att gå ut med ett förslag som i grund och botten gränsar till nån sorts politisk galenskap – ”plocka bort” fungerande och miljövänlig elproduktion i ett läge av extremt höga elpriser – hoppas Sverigedemokraterna exploatera denna splittring och missnöje.


Prenumera så får du ett mail när jag postar nåt nytt


Rent partitaktiskt gör kanske Sverigedemokraterna rätt. Det finns ett missnöje att exploatera. Men skulle förslaget bli verklighet kommer det att leda till högre elpriser. Vindkraft går snabbt att bygga ut och är det kraftslag som har lägst produktionskostnad. Vattenfall konstaterar exempelvis att ”i dagsläget är vind och sol ofta de billigaste alternativen för nyproduktion”.

Detta bekräftas i en rapport från Energiforsk där produktionskostnaden per kilowattimme har beräknats för olika kraftslag vid nyproduktion av anläggningar. Genomsnittspriserna som rapporteras i studien har sammanställts i nedan tabell. 

KraftslagÖre/ kwh
Vindkraft på land32
Solel, stora parker43
Kraftvärme, avfall48,5
Vattenkraft, ny anläggning52
Vindkraft till havs53
Kärnkraft56
Solkraft, villasystem79
Källa: El från nya anläggningar, Rapport 2021:714, Enerigforsk

När Oscar Sjöstedt påstår att vindkraft är  ”dyrt” och ”ineffektivt” far han med osanning. Skulle Sverigedemokraternas linje bli verklig politik, det vill säga att samhället går in för att ”plocka bort” befintlig vindkraft och driva på för att istället bygga ut kärnkraften kommer elpriset att stiga. Det följer som en konsekvens av att man därmed väljer bort det billigare energislaget – vindkraft – till förmån för det dyrare energislaget – kärnkraft.

Det är förstås möjligt att ha olika preferenser och det är naturligtvis så att varje kraftslag har sina för- och nackdelar. Den som tacklar energifrågan seriöst kommer dock rimligen till slutsatsen att det krävs en mix av energislag för att säkra det framtida elbehovet. 


Tony Johansson
Jag är författare, doktor i ekonomisk historia, socialdemokratisk tjänsteman och har en bakgrund som krönikör och ledarskribent på bland annat Skånska Dagbladet och Västerbottens folkblad. 

Vill du läsa mina böcker, hittar du dem här: 

Adlibris

Storytel (inlästa av Reine Brynolfsson)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: