Fascister i kostym

Publicerad i SKD 20080407
”Olof Palme gick på bio, han kom ut strax efter tio”, sjunger Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna och ovetande om att han blir fångad på band av en wallraffande reporter från Sveriges Radios grävande program Kaliber. ”Lisbet såg pistolen blänka”, fortsätter han att skråla. ”Strax därefter blev hon änka. Skottet brann, blodet rann. Olof Palme han försvann.” 

Jimmie Åkesson befinner sig på konferensresa på Tallinnbåten, tillsammans med ungdomsförbundets ledning och partisekreterare Björn Söder, tillika ledamot av Skånes regionfullmäktige. Senare under resan får vi även andra prov på musiksmaken i detta, enligt egen utsago, demokratiska parti. Det sjungs och spelas musik av Fyrdung och Svensk ungdom. Detta är vitmakt-band som skrivit texter som manar till raskrig, som sjunger om att döda judar och om att bränna ner Rosenbad. Partiledare Åkesson är närvarande.

När kvällen övergår i natt kommer klenoderna fram. Då är det ungdomsförbundets ordförande, Erik Almqvist – som också är ledamot av Lunds kommunfullmäktige – som står för underhållningen. ”En riktig nazilåt”, säger han uppspelt om ”Friheten Leve”, den mest kända nazistiska kampsången, skriven av Sven-Olov Lindholm, som var ledare för Nationalsocialistiska Arbetarepartiet under 1930-talet. ”Väldigt pompig”, tycker Almqvist.

”Utvecklingen mot en allt starkare extremhöger skrämmer mig, det var min främsta drivkraft att börja skriva samhällskritiska deckare och det är ett tema jag ofta återkommer till.”

Tony Johansson, klicka här och läs mer.


Händelserna avslöjades i det andra av två program. Inför det första programmet, som sändes för en vecka sedan, anklagade Sveriges Radio några av sverigedemokraterna för att på ett hotfullt sätt ha avtvingat en av deras journalister en väska med inspelningsutrustning. Detta efter att de hade blivit varse att de blivit inspelade. Bilderna från färjans övervakningskameror, som Sveriges Radio publicerat, avslöjar därtill hur Erik Almqvist, efter att ha konsulterat partiledare Jimmie Åkesson, olovligen tar sig in i reporterns hytt.

Det är alltså inte, att förvånas över att Jimmie Åkesson och partiledningen gjort sig oanträffbara. Det finns inga undanflykter. Inspelningarna går inte att förneka. Så istället har underhuggarna i ungdomsförbundet skickats fram. De säger att de sjunger nazistlåtar för att ironisera och att det egentligen är sverigedemokraterna som är offer. Får man inte ha ett privatliv? frågar de. Naturligtvis får man ha det, men den rätten har förverkats när partiföreträdare med riksdagsambitioner sjunger nazistsånger och snapsvisor om mordet på Olof Palme. 

Det som en partiledare uttrycker inofficiellt säger mycket om vad han egentligen tycker. Just därför kan avslöjandet bli katastrofalt för Jimmie Åkesson. Fasaden har spruckit och därbakom skymtar vi 1930-tal, stöveltramp och uniformer. Och många ställer sig säkert frågan vad, förutom kostymerna, som skiljer dagens partirepresentanter, från de uniformsklädda och skränande förmågor som företrädde Sverigedemokraterna på 1990-talet? 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: