Nyttiga idioter i olagligt krig

Publicerad i SKD 20090505
På Youtube ser jag en ny video som visar ett amerikanskt flyganfall i Afghanistan. Genom helikopterns värmekamera och sikte följer vi människor som försöker fly. Piloten siktar, skjuter och de små figurerna på skärmen faller till marken. I ett annat klipp, filmat av soldaterna själva, skildras hur de spränger ett hus. Uppspelta som barn på julafton skrattar de åt förödelsen. Detta är soldater, som, enligt egen utsago, har till uppgift att återställa säkerheten för civila i Afghanistan. 

Förra året dödade de internationella och afghanska styrkorna 795 civila. Många föll offer för amerikanska flygräder, andra för vad som verkar vara regelrätta mord, utförda av amerikansk underrättelsetjänst.

Samtidigt håller USA under olagliga förhållanden 550 fångar på flygbasen Bagram nära Kabul, som beskrivs som värre än Guantanamo. Fångarna förnekas alla rättigheter och flera har torterats till döds. Fängelset bryter mot Genèvekonventionen. 

Att världen tiger om dessa övergrepp är en skandal. Och särskilt mycket säger det om dagens Sverige, som istället för att leda den internationella kritiken mot USA:s krigföring ställer trupp under dessa krigsförbrytares ledning. De svenska trupperna opererar nämligen inte under något FN-befäl. De har Natoemblem på sina uniformer och står under yttersta ledning av en amerikansk general som gjort sig skyldig till brott mot FN-stadgan. Han borde sitta i fängelse, inte leda svenska soldater. Han efterträdde, förövrigt, en annan amerikansk general som vid tidigare kommendering i Afghanistan ansvarat för tortyr och mord. Men inte heller dessa svenska pojkar är några duvungar, vilket man kan tro när man ser propagandainslagen i TV på svenskar som klappar afghanska barn. För ett par år sedan genomförde de vad som mest liknar en straffexpedition mot en afghansk by, då bland annat byledaren dödades. 

Jag är ingalunda motståndare till att svensk trupp sätts in i fredsbevarande syften runt om i världen. Men det är inte vad det handlar om i Afghanistan. Om det vore det verkliga syftet, skulle Sverige och andra ställa kraven att trupp sätts in endast under FN-kommando och under förutsättning att andra länders trupper i landet – läs USA:s – underordnas samma kommando. I annat fall blir resultatet att de internationella trupperna förvandlas till USA:s nyttiga idioter i ett olagligt krig. Om USA inte går med på dessa krav, betyder det att man inte i första hand är intresserat av att garantera afghanernas säkerhet, utan att det är andra faktorer som styr dess närvaro. Men om så är fallet, bör ett militärt alliansfritt land hålla sig utanför.

Sammanblandningen mellan amerikansk olaglig upprorsbekämpning och de påstått fredsbevarande insatserna gör rentav Sverige medskyldigt till krigsbrott. Det är därför hög tid att avveckla den svenska insatsen i Afghanistan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: