Borgerliga fantasisiffror

Publicerad i SKD 20091110


I fredagens tidning kunde vi läsa fyra företrädare för högeralliansen (Ewa Thalén Finné med flera) självsäkert deklarera att rödgrön politik leder till 140 000 färre jobb. Det låter illa, men hur kan ni vara så säkra?
Inga av dessa jobb existerar ju idag, men ändå kan ni förutse vad som ska hända om flera år med imponerande exakthet.

Siffran kommer förmodligen från den lustiga skriften ”Låna till arbetslöshet”, som högeralliansen presenterade för ett par veckor sedan, och har räknats fram genom att ta en summa imaginära framtida jobb (borgerlig politik) och dra ifrån en annan summa imaginära framtida jobb (rödgrön politik). Föga förvånande kommer alliansens ekonomer fram till att den första imaginära summan är större än den andra.

När sedan dessa mindre nogräknade räknenissar trixat färdigt, står megafoner som Ewa Thalén Finné redo att basunera ut hittepåsiffrorna, utan att ta notis om hur osäkra beräkningarna är.

Men granskar man rapporten står det snabbt klart att beräkningarna bygger på tveksamma antaganden.

Oppositionens nej till det fjärde steget i jobbavdraget kostar exempelvis enligt rapporten 15 000 jobb. Men det är ren spekulation, för som Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering påpekar finns det ännu ingen utvärdering som visar hur stora effekterna av avdraget faktiskt är. Att, vidare, 17000 jobb skulle gå förlorade för att sjukförsäkringen förbättras är det väl ingen som egentligen tror på. En annan stor post i beräkningen är de 55 000 arbeten som påstås gå förlorade om de rödgröna förbättrar a-kassan och återställer arbetsmarknadspolitiken. Den siffran är om möjligt ännu skakigare. Liksom med jobbskatteavdragets påstådda effekter är detta inga jobb som vi sett något av. Det hela bygger på ett omtvistat samband mellan generositet i a-kassan och s k jämviktsarbetslöshet. Omtvistat därför att empiriska studier pekar i så diametralt olika riktning, att det med säkerhet inte ens går att uttala sig om effekten på arbetslösheten av höjd a-kassenivå är positiv eller negativ.

Påståendena i rapporten är av samma typ som regeringsföreträdare vevade i debatten hösten 2007 och som då grundades på liknande fantasifulla beräkningar som gjorts av finansdepartementet. Men då sades det röra sig om 60 000 jobb. Då som nu, utgick man ifrån att regeringens politik, i motsats till oppositionens politik, ska få väldigt stor positiv sysselsättningseffekt i framtiden. Ju mer oppositionen säger nej till, desto fler framtida arbeten går sålunda förlorade. Det är därför som siffran växt från 60 000 till 140 000.

Samtidigt har under det senaste året, med denna politik som sägs vara så bra för jobben, antalet arbetslösa ökat med 119 000. Och det är riktiga jobb som gått förlorade. Till skillnad från de fiktiva jobb som alliansen föredrar att tala om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: