Författaren Tony Johansson – ny krönikör för Vad som helst men aldrig SD

Vad som helst men aldrig SD är en av de största anti-rasistiska Facebookgrupperna och har över hundratusen medlemmar. Intervjun publicerades i gruppen 20200828.

Tony Johansson är deckarförfattare med ett förflutet som ledarskribent i Skånska Dagbladet och Västerbottens folkblad, men också som föreläsare och debattör och då inte minst i frågor om främlingsfientlighet och rasism. Nu blir han krönikör för Vad som helst men aldrig SD.

– Jag gör förstås det här helt ideellt, säger han. Jag tycker att gruppen är viktig för den anti-rasistiska rörelsen, och jag vill dra mitt strå till stacken.

Tony Johansson berättar att han varit aktiv i anti-rasistiska sammanhang sedan han som tonåring blev politiskt medveten i början av 1990-talet.

– Det var då Ny demokrati gjorde sin entré, flera grova rasistiska våldsdåd inträffade, bland annat mordet på John Hron och det så kallade Klippanmordet. 1990-talets nedmontering av välfärdsstaten, växande arbetslöshet, ökande klyftor, tilltagande främlingsfientlighet, rasisternas våld – det var med detta jag växte upp och det formade mig.

Senare, i början av 2000-talet, skulle Tony som projektledare för det fackliga projektet Jobbare mot rasism, som hade sitt säte i Landskrona där Sverigedemokraterna gjorde sitt parlamentariska genombrott redan 2002, leda det första försöket att systematiskt möta rasismen på arbetsplatserna. Det var erfarenheter han tog med sig när han blev ledarskribent på Skånska dagbladet.

– Jag har skrivit väldigt många artiklar om rasism, främlingsfientlighet och Sverigedemokraterna, det är ett parti jag verkligen kan på längden och tvären. Jag tror att det är viktigt att fortsätta påminna om vad det är för ett parti, men än mer tror jag att vi måste påminna om vad det är vi försvarar. Det är vi anti-rasister som är de verkliga Sverigevännerna, vi som står upp för det öppna, toleranta, demokratiska Sverige. Vårt Sverige. Om detta kommer jag att skriva.

Tony Johansson bor i Lund. Han är författare till den uppmärksammade deckarserien om Sydsvenskan-journalisten Erik Larsson och Landskronapolisen My Englund. I böckerna syns hans anti-rasistiska engagemang. Hans första krönika publiceras på måndag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: