Tony Johansson: Det är inte synd om Mattias Karlsson

Tänk om alla resonerat som Mattias Karlsson. Just mitt jobb är så viktigt, och just jag är så upptagen, att jag inte under tre månaders tid, kan avsätta 15 minuter för att vaccinera mig. Var hade vi befunnit oss nu i så fall? Ja, en sak är säker, restriktionerna hade inte varit hävda.

Mattias Karlsson, sverigedemokratisk riksdagsledamot och i Jimmie Åkessons innersta krets, hamnade på sjukhus efter att ha fått covid-19. Det dröjde inte länge innan Expressen kunde avslöja att han inte vaccinerat sig. ”Hektiskt schema”, inte hittat ett ”planeringsfönster”, urskuldande han sig.

Fast allvarligt talat. Mattias Karlsson är 44 år. Hans åldersgrupp började vaccineras i slutet av juni. Att han inte skulle ha haft tid att vaccinera sig är, som Stefan Löfvén påpekade, ”struntprat”. Så upptagen är naturligtvis ingen, och särskilt inte en riksdagsledamot. Knappast någon annan har så flexibelt arbete som just en riksdagsledamot. De bestämmer nämligen själva över sin arbetstid. Till skillnad från alla vanliga människor som inte kan bestämma över sin arbetstid – och som ändå måste hitta tid att vaccinera sig.

Statsministerns kritik fick Mattias Karlsson att ilskna till från sjukhussängen och högtravande meddelade han:

”Medan jag fortfarande återhämtar mig ifrån ett livshotande tillstånd, så går landets statsminister ut och attackerar mig för min sjukdom”.

Nej, Mattias Karlsson, statsministern har inte attackerat dig för din sjukdom. Om du blivit sjuk i våras, innan du haft möjlighet att vaccinera dig, skulle naturligtvis ingen ha kritiserat dig. Löfven kritiserade dig för att du inte vaccinerat dig. Det är en väldig skillnad. Det förstår alla, och nog du också.

Men inte bara hade statsministern skändligt ”attackerat” en sjuk människa, utan han hade angripit en martyr. Åtminstone om man skulle tro den påstådda martyren själv:

”Det jag angett som skäl var att jag inledningsvis ville säkerställa att alla som kunde tänkas behöva vaccinet före mig, skulle få det, eftersom jag uppfattade mig själv som stark och frisk.”

Vi borde alltså inte bara tycka synd om Mattias Karlsson. Vi borde besjunga hans hjältemod. Han som offrat sig för oss andra.

Än en gång. Vilket kvalificerat skitprat. Mattias Karlssons åldersgrupp har alltså vaccinerats sedan drygt tre månader. Nu vaccineras tolvåringar. Men inte Mattias Karlsson, 44.

Det rent sakliga problemet med Karlssons resonemang – jag är ung och stark, jag har inte tid – är att det är just ett sådant sätt att tänka som dragit ner vaccinationstäckningen i yngre åldersgrupper. Det är ett problem för oss alla, främst för att ovaccinerade sprider smitta mer effektivt än vaccinerade. Men också för att det leder till onödig sjukhusvistelse – och i värsta fall död. De allra flesta som nu får IVA-vård till följd av covid-19 är ovaccinerade. De flesta som nu upptar IVA-vårdens resurser för covid gör det alltså i onödan. Hade de vaccinerat sig, skulle de inte ha hamnat där.

Dessutom bör vi kunna ställa höga krav på riksdagsledamöter att föregå med gott exempel.

Mattias Karlssons hänvisande till tidsbrist håller inte och hans påstådda lidande som martyr är bara fånigt. Karlsson får lida på grund av sin egen dumhet. Inget annat.

Men en misstanke som ligger nära till hands är att det inte bara handlar om detta. Att vaccinera sig är nämligen inget man vinner röster på i hans kretsar. När Novus undersökte vaccinationsviljan tidigare i år fann de att andelen bland SD-sympatisörer som inte tänkte vaccinera sig var nästan tre gånger större än genomsnittet i befolkningen, och att över fyrtio procent av SD-sympatisörerna antingen var osäkra eller inte tänkte ta sprutan. När Björn Söder nyligen gjorde ett inlägg riktad till anti-vaxxare och andra, som han skrev, ”foliehattar” (var adressaten möjligen Mattias Karlsson, undrar man ju nu i efterhand?) fick han själv för en gångs skull smaka på twitterhögerns ursinne. En våg av inlägg som förklarade att han var ”hjärntvättad”, ”omdömeslös”, ”köpt av globalisterna” följde, ja nån jämförde rentav vaccinationerna med förintelsen. Hela spektret av extremhögerns dårar alltså, fast denna gång i attack mot en av de egna.

Efter att Karlsson blev inlagd på sjukhus har det avslöjats (och här) att flera andra i Sverigedemokraternas riksdagsgrupp är ovaccinerade. En av dem, Roger Richthoff, har beskrivit vaccinationerna som ”en giftspruta”. Det här är inget att bli förvånad över. I den undervegetation på sociala medier som bär fram Sverigedemokraterna gror allehanda konspirationsteorier. Sverigedemokraternas partiidé baseras på en konspirationsteori – sjuklövern som av oklara skäl vill avskaffa landet Sverige, och Sverigedemokraterna som motståndsrörelsen mot den politiska elitens svek mot svenskarna – så man får anta att många av deras väljare är mer mottagliga än genomsnittet för också andra konspirationsteorier.

.


Prenumera så får du mail, när jag postar nya krönikor


Om alla resonerat som Mattias Karlsson skulle vi fortfarande ha haft restriktioner, pandemin skulle ha fortsatt. Nu ser vi ljuset på andra sidan. Tack vare att vanligt folk inte beter sig som Mattias Karlsson. Men man kan fundera ett slag på hur det skulle ha varit om SD, med sin bas av anti-vaxxare och konspirationsteoretiker, suttit i regeringen under coronapandemin. De flesta – även många av dem som inte sympatiserar med Löfven – är nog innerst inne rätt tacksamma för att så inte varit fallet.

Krönikan är skriven för Vad som helst men aldrig SD. Jag skriver för gruppen utan ersättning. Det är mitt sätt att dra ett strå till stacken. Men gillar du mina krönikor, kommer du att gilla mina deckare. Så köp gärna ett ex eller lyssna på nån av streamingtjänsterna. 👇

Här kan du köpa mina böcker (Adlibris) Här kan du lyssna på mina böcker ( Storytel)


Jag är författare och har sedan jag blev politiskt medveten i tonåren i början av 1990-talet arbetat mot rasism och främlingsfientlighet. Jag har en bakgrund som krönikör i Skånska Dagbladet och Västerbottens folkblad. Mina deckare har blivit mycket uppmärksammade, bland annat för att jag inte räds att ta upp frågor som rasism och främlingsfientlighet. Böckerna finns i den fysiska bokhandeln, i internethandeln (här exempelvis) och som ljudbok i inläsning av Reine Brynolfsson, bland annat på Storytel.

En kommentar på “Tony Johansson: Det är inte synd om Mattias Karlsson

  1. Självklart är det inte synd om Mattias Karlsson. Hade han vaccinerat sig hade han inte hamnat svårt sjuk på intensivvårdsavdelning. Han fattade ett dåligt beslut helt enkelt och då får man oftast ta konsekvenserna. Det enda säkra sättet att värna om sina medmänniskor i denna pandemi, är att vaccinera sig. Någon brist på vaccin har vi inte haft. Mattias Karlssons argument är som andra menat, rent struntprat och troligen enbart lögner. Han vet vad som gäller .

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: