Israels krigföring är terroristisk

Skånska dagbladet 20090815
Human Rights Watchs senaste rapport om vad som hände i Gaza kring nyår borde läsas av alla. Till skillnad från många andra bedömare, som räknar lik, detaljstuderar organisationen endast sju fall av uppenbara krigsförbrytelser då 11 personer dödades, av vilka fyra var barn och fem kvinnor. Dessa fall rör sig om civila som dödats i lägen då inga strider pågick i närheten, de israeliska soldaterna kontrollerade situationerna och flera av de dödade bar vita flaggor. De har skjutits med handeldvapen på nära håll. 

Med tanke på att Israels armé under krigets tre veckor, enligt Amnestys gedigna genomgång från tidigare i sommar, dödade 300 barn och skadade 5000 personer, kan det tyckas märkligt att endast inrikta sig på 11 dödade civila. 

Men mot bakgrund av att omvärldens regeringar visat i handling att de inte bryr sig ett skvatt om hur många anonyma palestinier som dödas, är metoden fullt begriplig. Kanske blir det något svårare för dem som talar i våra namn, att fortsätta med eftergiftspolitiken gentemot Israel, när de mördade barnen träder fram som individer, som i nedan vittnesmål:

Efter att israeliska soldater med megafon beordrat ut de fem kvinnorna och barnen ur sitt hem, hände följande, enligt den överlevande mormodern: ”Vi bar vita flaggor så att de skulle se att vi var civila. I flera minuter viftade vi med flaggorna. Så öppnade de plötsligt eld och flickorna föll till marken. Suad träffades i nacken och bröstet. Amal i bröstet och magen och hennes inälvor föll ut. Suad dog omedelbart. Amal dog för att ambulansen inte kunde komma. Samars ryggrad skadades. Hon är nu förlamad.”

De sköts för att de fötts som palestinier. Det var deras enda brott. Suad blev 7 år och Amal 2 år. Samar var 4 år när hennes ryggrad sköts sönder. 

Dessa barn är lika oskyldiga som dina och mina barn. 
– Ja, de hade kunnat vara våra barn. Så säg mig, varför ska inte de skyldiga straffas? För det vet vi. Ingen kommer att straffas för dessa barnamord. 

Och så kommer det att förbli så länge världens folk inte förmår pressa sina mjukryggade politiker till att utkräva ansvar för förbrytelserna. Som EU-ordförande har Reinfeldt ett gyllene läge att verka för att upphäva EU:s handelsavtal med Israel. Därtill bör vår regering kräva internationell rättegång mot de ansvariga. Vidare bör handelssanktioner införas och EU bör terrorlista de personer som ingick i Israels regering och militärledning. De uppfyller kriterierna för terrorism som FN, EU och Sverige ställt upp. 

Men inget av detta kommer att ske. För terrorlagarna och internationella rättegångar är endast avsedda att användas mot våra fiender. Och till syvende och sidst är Israel vår vän och handeln måste fortgå. Oavsett hur många oskyldiga barn som deras soldater mördar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: