Bra gjort av Greepeace

Skånska dagbladet 20090819
Greenpeace har nu avslutat utläggningen av trålhinder på Lilla Middelgrund och Fladen i Kattegatt. 180 stenblock har lagts ut för att förhindra bottentrålning. Områdena är klassade som Natura 2000-områden, men skyddas trots det inte mot destruktivt fiske. Bottenlivet är ovanligt rikt i dessa områden, med bubbelrev, märlbottnar och sand- och grusbottnar. Bottentrålning här är som att kalhugga i en nationalpark. Förhoppningsvis sätter Greenpeaces aktion stopp för detta. 

Förståelsen från många småskaliga yrkesfiskare tycks vara förhållandevis stor. Marina reservat ökar nämligen inte endast fiskbestånden i reservaten. När fisken tillåts föröka sig och växa till sig inom reservaten vandrar de så småningom ut till de kringliggande vattnen. Vattnen kring Gotska sandön har exempelvis skyddats från fiske i tre år, och redan har plattfiskbestånden ökat dramatiskt. Beräkningar för den globala nivån visar att vinsterna av att skydda stora områden vida överstiger kostnaderna. Det skulle kosta 110 miljarder per år att skydda 30 procent av världens hav, men intäkterna till följd av större fiskbestånd skulle öka med 600 miljarder per år.

Greenpeaces aktion hjälper till att skapa ett hållbart och långsiktigt fiske. Fiskeminister Eskil Erlandsson borde vara glad och tacksam för att någon annan gör det som han borde ha gjort för länge sedan. Men istället skällde Erlandsson ut Greenpeace på Dagens Nyheters debattsida. Detta efter att Danmarks regering i ett brev hävdat att Greenpeaces aktion på svenskt vatten strider mot dansk lag! Man undrar vem Erlandsson egentligen företräder? 

Hans utbrott är avslöjande och visar att regeringen prioriterar kortsiktiga fiskeriintressen före miljön och ett hållbart fiske. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: