Bra att försäkringskassan stäms

Publicerad i SKD 20091022


Diskrimineringsombudsmannen har stämt Försäkringskassan för fyra fall av könsdiskriminering. Det handlar om gravida kvinnor med allvarliga besvär som nekats sjukpenning.

I korthet hävdar Försäkringskassan att ”normala” besvär som orsakats av graviditet inte ger rätt till sjukpenning. Man hänvisar till förarbetena till 1962 års lag om allmän försäkring, vilka innehåller uttalanden, en del från 1940-talet, om vad som utgör sjukdomstillstånd. Bland dessa 60 år gamla dammiga uttalanden har Försäkringskassans paragrafryttare funnit att endast onormalt kropps- och själstillstånd som inte beror på den normala livsprocessen ska betraktas som sjukdom. Då graviditet är en del av den normala livsprocessen (för kvinnor) kan inte ”normala” besvär som orsakas därav utgöra sjukdomstillstånd.

Alltså, om du är full och går och ramlar och får ryggskott, då kan du beviljas sjukpenning (alldeles oavsett om din bläcka är en del i din normala livsprocess). Men om du är kvinna som till följd av graviditet får ett likadant ryggskott, då upphör plötsligt sjukförsäkringen att gälla. Samma symptom, samma besvär, samma nedsatta arbetsförmåga ger i det ena men inte i det andra fallet rätt till sjukpenning.

En av dem som nu stämmer Försäkringskassan var så dålig att hon inte ens kunde klä på sig själv, men jobba kunde hon, ansåg Försäkringskassan. I alla andra situationer skulle sjukpenning ha beviljats. Men trots – eller faktiskt p g a – att endast kvinnor särbehandlas så här, är det inte könsdiskriminering, enligt Försäkringskassan, eftersom besvären följt av graviditet och graviditet är en del av att vara kvinna och det är ju inget försäkringskassan kan ändra på. Glasklart, eller hur?

I de halvsekelgamla uttalandena om vad som är sjukdomstillstånd, finns naturligtvis ett underförstått antagande och det är att en kvinna kan försörjas av sin man. Det var den normala uppfattningen i slutet av 1940-talet, men när Försäkringskassan väljer att grunda sina beslut på 60 år gamla uttalanden, väljer den också att göra sig till megafon för en kvinnosyn som hör det förgångna till: en gravid kvinna kan försörjas av sin man, annars får hon och familjen ta konsekvenserna med ekonomisk ruin.

Tyvärr är Försäkringskassans behandling av gravida endast ett av många exempel på hur denna myndighet tycks se som sin främsta uppgift inte att administrera ett rättvist och jämlikt försäkringsskydd, utan att se till att människor utestängs från försäkringen. Orsaken är att ett marknadsekonomiskt tänkande förts in i den svenska välfärdens kärna. Men där bakom finns politiska beslut och snålhet.

Så vill vi ha slut på det oförskämda och för en välfärdsstat rentav genanta skicket att inskränka gravida kvinnors försäkringsskydd är det politikerna som ska ansättas. Men i väntan på att politikerna vaknar får vi hoppas att försäkringskassan fälls.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: