Tony Johansson: Utan invandring stannar sjukvården – bokstavligt talat

I en artikel i Aftonbladet kunde vi nyligen läsa Jimmie Åkesson tugga om sitt gamla påstående om att ”äldre och sjuka betalar priset för invandringen”. Det är falskt. Det är tvärtom: utan invandring drabbas gamla och sjuka värst.

Vi vet att utan den utrikes födda delen av befolkningen skulle vi behöva arbeta längre upp i åren för att finansiera välfärden. Det är ett faktum och ingen åsikt. Det är konsekvensen av att utrikes födda har lägre genomsnittsålder, och det gör i sin tur att de arbetar genomsnittligt fler timmar än inrikes födda. Invandringen förbättrar därmed försörjningskvoten. Det gör att pensionsåldern inte behöver höjas lika mycket som skulle ha krävts om vi inte haft invandring. Om detta har jag skrivit tidigare. Men vi behöver upprepa det: stängda gränser innebär sämre villkor för äldre och på sikt ytterligare höjd pensionsålder.

Den som värnar äldre och är emot höjd pensionsålder måste därför värna invandringen.

Än mer påtagligt är att vi inte skulle klara den svenska sjukvården och äldreomsorgen utan invandring.

”I Jimmie Åkessons Drömsverige skulle vi förlora vara tredje läkare, ännu fler av tandläkarna, var åttonde sjuksköterska och var fjärde undersköterska.”

Den svenska sjukvården är beroende av invandrare. Om detta talas det rätt sällan. I dagens upphaussade debattklimat får inte den vanliga vardagen riktigt plats. Det blir inga rubriker av alla de vanliga människor – födda här såväl som utomlands – som dag efter dag går till jobb, drar sitt strå till stacken och ser till att det här samhället fungerar. Inte minst nu i den värsta kris som vi gått igenom sedan kriget.

I tabellen har sammanställts statistik över fyra stora vårdyrken. Det framgår att mer än var tredje läkare är utrikes född. Ännu större är andelen utrikes födda bland tandläkarna – hela 37 procent. Var fjärde undersköterska är född i utlandet och var åttonde sjuksköterska. Andelen utrikes födda är totalt i Sverige 19,6 procent. Det innebär att i Samtliga av dessa yrkeskategorier, utom sjuksköterskor, är utrikes födda kraftigt överrepresenterade.

Tidningen Sjukhusläkaren gjorde för ett par år sedan (Nr 8/2015) en granskning som visade att i vissa specialiteter var överrepresentationen av utrikes födda ännu större. De gör också ett nedslag på sjukhuset i Torsby i Värmland. Där är 90 procent av specialistläkarna födda utomlands.

Torsby är knappast unikt – så ser det förmodligen ut på många håll i framför allt glesbygden.

”Svenska läkare vill inte jobba så här, de tycker inte om att bo på landet. De vill helst bo i New York, eller åtminstone i Göteborg eller Stockholm” säger Karin Lundin, chef för sjuk-
huset i Torsby, till tidningen Sjukhusläkaren.

Under det kommande decenniet är rekryteringsbehovet i den offentliga sektorn mycket stort. Nästan en halv miljon måste rekryteras till välfärden fram till 2029.

Så när Åkesson säger att han värnar de sjuka och gamla och därför är emot invandring måste envar ställa sig frågan: vilka läkare, sjuksköterskor och undersköterskor i Sveridemokraternas Sverige är det som ska vårda våra sjuka och ta hand om våra gamla? Det råder redan brist på sjukvårdspersonal. Utan invandring blir det sju resor värre.

Den sverigedemokratiska ekvationen går inte ihop. Det är populistisk retorik som skulle få katastrofala effekter om den omsattes i faktisk politik.

I Jimmie Åkessons Drömsverige skulle vi förlora vara tredje läkare, ännu fler av tandläkarna, var åttonde sjuksköterska och var fjärde undersköterska.

Sverigedemokraterna värnar vare sig de äldre eller de sjuka. De värnar bara sina opinionssiffror. Och det är vanligt folk som får betala.

Krönikan är skriven för Vad som helst men aldrig SD. Jag vill dra mitt strå till stacken, har deckarförfattaren Tony Johansson sagt och skriver helt utan ersättning. Men gillar du hans krönikor, kommer du att gilla hans deckare. Så vill du stödja författaren och läsa nåt bra, köper du hans deckare 👇


Tony Johansson är författare och har sedan han blev politiskt medveten i tonåren i början av 1990-talet arbetat mot rasism och främlingsfientlighet. Han har en bakgrund som krönikör i Skånska Dagbladet och Västerbottens folkblad. Hans deckare har blivit mycket uppmärksammade, bland annat för att han inte räds att ta upp frågor som rasism och främlingsfientlighet. Böckerna finns i den fysiska bokhandeln, i internethandeln (här exempelvis) och som ljudbok i inläsning av Reine Brynolfsson, bland annat på Storytel.

2 kommentarer på “Tony Johansson: Utan invandring stannar sjukvården – bokstavligt talat

 1. Tack Tony J för klar insikt i problemet. Har du möjligen statistikuppgifter om hur många invandrare som fått asyl i Sverige pga att de är/var flyktingar när de kom samt hur ånga som kunnat få jobb här. Går det att se hur många från EU som invandrat och bosatt sig här vore det intressant.
  Självklart är utvandringen också av intresse.

  Gilla

  • Hej
   SCBs yrkesstatistik som jag utgått ifrån i den här artikeln har inte den uppdelningen. Du får söka dig till andra källor för detta. Möjligen kommer jag att skriva om det längre fram. Vad gäller migrationen från och till olika länder finns det bra statistik på detta att hämta på Migrationsverkets hemsida.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: